Problem med svett

Det finns många som har problem med svett på olika sätt såsom att man svettas om natten eller att man illaluktande svett, eller så svettas man extra och onaturligt mycket – viss svett är naturlig, annan kan vara en sjukdom så det gäller att ha koll på vad ens egna svettningar faktiskt handlar om.

svettig man med handdukHar du en onaturlig svettproduktion och har problem att hantera vardagen på grund av att du svettas mycket? Då kan du lida av hyperhidros och behöva behandling, men det är inte säkert att det är därför du svettas såsom du gör så det bästa är att kontakta läkare. På svettmottagningen.se står att läsa mer om vad hyperhidros är och man kan också få hjälp med behandling av svettningarna där hos dem genom bland annat botoxinjektioner. Men innan du får för dig att det är hyperhidros du lider av ska du minnas att viss svett faktiskt är naturligt och något som alla har – något man kan läsa mer om på umo.se vilket är Sveriges ungdomsmottagningars hemsida och där har man faktiskt förklarat på ett väldigt bra och pedagogiskt sätt om allt rörande svettningar.

Svettningar i sömnen och illaluktande svett

Vi svettas som sagt allihop, mer eller mindre. Men vissa av oss svettas mycket nattetid och det kan vara något som tyder på att allt inte står helt rätt till. Vad till exempel MåBra skriver om är att kvinnor som har låga östrogenhalter eller obalans i hormonerna ofta svettas mycket i sömnen, eller så äter man ett visst läkemedel som bär orsak till svettningarna. Och något att komma ihåg är att svettningarna i sig inte är farliga men att de kan orsaka ett stresspåslag som sedan leder till trötthet, depression eller att man går upp i vikt så lider man av dessa svettningar kan det vara bra att söka kontakt med läkare. En annan orsak att kontakta sjukvården med sin svett är om svetten luktar ovanligt eller luktar väldigt distinkt illa, men innan man gör det kan det vara bra att spana in Metros checklista för vad du själv kan vidta för åtgärder för att se om det blir bättre – om dessa sedan inte funkar kan det vara läge att kontakta en läkare för vård!

Här finns också en del bra tips på hur du slutar dofta svett