Träna hemma eller på gym?

Träning kan ske på många olika sätt, och också på olika platser. Att träna på ett gym passar inte alla. En del gör hellre hemmet till ett gym. Det går att träna med bara den egna kroppsvikten som motstånd, men de flesta tycker att de får bättre resultat om de också har några vikter.

För andra passar kanske gymmet bäst. Att träna tillsammans med andra kan ge en extra motivation, om man bara kommer iväg till gymmet. För det är inte alla som gör det. Om man föredrar att träna hemma eller på gym är i mångt och mycket en smaksak. Rent objektivt har de dock en del fördelar båda två.

Skäl för att träna hemma

Att skapa ett hemmagym eller en träningshörna gör att det aldrig är långt till gymmet. Man kan köra några få repetitioner när man har tid över, eller träna när man är hemma med sina barn. För den som är mammaledig och vill komma ner till sin före graviditeten-kropp passar det bra att träna när barnet sover. Det gör de ofta i början, men de kan vakna när som helst.

Man kan välja precis vilken musik man vill, och man behöver inte ha hörlurar. Man kan också ha tv:n på om man vill det, och titta på Game of Thrones samtidigt som man tränar med hantlar.

Det är för det mesta billigare att träna hemma än på gym. En del utrustning kostar en del, men i längden brukar det löna sig.

Skäl för att träna på gym

Om man bor i en större stad bor man med stor sannolikhet ganska litet, och har helt enkelt inte plats med en träningshörna. Då kan gymmet vara det enda alternativet, åtminstone om man vill kunna göra mer än bara armhävningar och situps. Visst kan gymkort kosta en del, men det är för det mesta betydligt billigare än att flytta till en större bostad.

Det finns tillgång till personal, personliga tränare och andra som kan ge tips och råd så att man inte skadar sig när man tränar. Om man till exempel vill prova att lägga på mer än vanligt i bänkpress kan man be någon att hålla koll så att man inte skadar sig.

Det är lättare att variera sig på ett gym, eftersom det finns ett större utbud av vikter och maskiner. Dessutom kan man inspireras av de andra som tränar där.