Vardagsnyttig dryck?

Att leva hälsosamt är en trend som håller i sig. Vi ska äta rätt, träna rätt och vara generellt sunda i vårt leverne – men frågan är: är vi verkligen så nyttiga egentligen och är allt vi stoppar i oss verkligen bra för oss?

frukt juice dryckNär det kommer till enkel vardagsmotion finns det många saker man kan ta sig an för att hålla flåset nere på ett minimum, men vill man vara extra hälsosam gäller det även att stoppa i sig rätt saker och hålla uppe ett hälsosamt värde av vitaminer och mineraler. Och detta är något som många företag tagit fasta på och börjat lansera vad de väljer att kalla för hälsosamma produkter som ska hjälpa oss med detta. Men är dessa verkligen så nyttiga egentligen? Ett exempel där nyttighetsaspekten av produkten mer är en del av dess marknadsföring än verklighet är se så kallade vitamindryckerna. Enligt ett avslöjande i Metro så har det nämligen visat sig att dessa faktiskt innehåller nästan lika mycket tillsatt socker som det gör i en burk läsk – och det är ju inte så nyttigt, eller hur?

Nästan 11 sockerbitar

I artikeln avslöjar man att en populär Aloe Vera dryck faktiskt innehåller hela 7,5 gram sockerarter per 100 milliliter vilket i rent socker mätt motsvarar nästan elva sockerbitar i en 50 cl flaska. Och det är inte nyttigt, för jämför man detta med en läskburk blir resultatet tydligt. En burk läs innehåller omkring tio till tolv sockerbitar, vilket med andra ord innebär att man likaväl skulle kunna köpa en burk läs istället för en ”nyttig” Aloe Vera dryck. Dessutom finns heller inga vetenskapliga studier som stödjer påståendet om att Aloe Vera ens skulle vara bra eller nyttigt, utan det är bara dryckesföretagen som gynnas av att benämna dessa drycker som nyttiga eller hälsosamma och inte våra kroppar som de försöker få oss att tro.

Så mycket socker innehåller de fem populäraste hälsodryckerna: